מה זה מחזור חודשי? מה הכוונה כשאומרים לך שאת הורמונלית? ואיך זה משפיע לך על חברתיות, חשק מיני ותחושת ביטחון?
מאת: ד"ר רומי אנגל - פסיכולוגית רפואית, מנהלת מרכז Womena, גפן לנגר סטודנטית לביולוגיה (BSc), אוניברסיטת תל אביב
המחזור החודשי שלך
אז נתחיל מההתחלה. כל אישה חווה מחזור חודשי, המורכב משלבים שונים. בכל שלב יש הורמונים אחרים שמתבטאים יותר וכאלה שפחות. הם אלה האחראים על סממנים פיזיולוגים כמו הוסת שלך, עיבוי רירית הרחם; ועל סממנים נפשיים כמו מצב הרוח שלך, רמת החיוניות ועוד.
נערוך היכרות קצרצרה עם חברנו ההורמונים. אנחנו מאמינות שחשוב לדעת ולהכיר כל אחד מהם כדי לסווג את התחושות שהם יוצרים אצלנו בגוף במהלך החודש.
הראשון – FSH. הורמון זה נותן אות הקשור בתהליכי התפתחות והבשלה של הזקיקים שבשחלה ובתוך כל אחד מהם, ביצית. רק זקיק אחד יהפוך להיות הזקיק הנבחר וממנו תפרוץ החוצה הביצית, כאשר תגיע לבשלות.
ההורמון השני – אסטרוגן. במהלך הבשלת הזקיקים, גופך מתחיל לייצר אסטרוגן. במקביל, כאשר הביצית מתקרבת לבשלותה הסופית יופרש הורמון נוסף, ה-LH. זהו ההורמון השלישי שלנו.
כשהורמון ה-LH מגיע לשיאו, הביצית הבשלה תפרוץ מהזקיק, ותתחיל במסעה מהשחלה אל עבר הרחם. אבל מה עם הזקיק שלנו? אל דאגה, הוא עדיין משחק תפקיד חשוב! לאחר שהביצית עוזבת אותו הוא הופך למה שנקרא, ׳הגופיף הצהוב׳.
הגופיף הצהוב מעודד ייצור של ההורמון הרביעי, הלא הוא הפרוגסטרון! הפרוגסטרון בעל מגוון תפקידים אך הדומיננטי שבהם הוא המשך בניית ועיבוי רירית הרחם שלך כהכנה למקרה שתגיע אליה ביצית מופרת.
אז עכשיו, אחרי שקיבלת טעימה של תפקידי ההורמונים הדומיננטים במחזור החודשי שלך, בואי נדבר תכלס, מה בפועל כל הורמון גורם לך להרגיש?
המחזור החודשי מורכב מארבעה שלבים:
- הוסת
- השלב הפוליקולרי (Follicular)
- הביוץ (Ovulation)
- והשלב הלוטאלי (luteal)
ימי הוסת שלך – רגישות גבוהה
הימים הראשונים בספירה החודשית, אלה הם ימי הוסת בהם את חווה את הדימום. אצל רוב הנשים, הווסת נמשך בין 4-8 ימים בחודש. בזמן זה יתכן ותחווי כיווצים בבטן התחתונה, עייפות, רגישות ברמה יותר גבוהה ואולי גם סף הסבלנות שלך יהיה נמוך במקצת (בעיקר בימים הראשונים של הדימום. אך, כשהאסטרוגן מגיע המצב משתפר). בשל השינויים ההורמונלים הרבים בשלב זה (שבעצם מתחילים עוד לפני הווסת, בעקבות עליה וירידה ברמות הפרוגסטרון) ייתכן ותרגישי פגיעה יותר, ושמגנוני ההגנה שלך עובדים בעצימות נמוכה. יתכן גם שתהיי בעלת הערכה עצמית נמוכה מבדרך כלל ותחושי באסה ודיכאון. אם ניקח לדוגמא, את גיל המעבר, שמלווה בתנודות הורמונליות רבות, יש סיכוי גבוה יותר לחוות תסמינים שכאלה. היכרות עם המצב הפיזיולוגי בו את נמצאת, הבנה ויכולת להכיל את התסמינים המלווים את התנודות ההורמונליות, יקנו לך יכולת התמודדות מיטיבה.
השלב הפוליקולרי – מצב רוח טוב וחברותיות
השלב הפוליקולרי הוא שלב הבשלת הזקיקים, בשלב זה מעורבים ה-FSH והאסטרוגן שעולה בהדרגתיות. הורמונים אלה גורמים לכמה זקיקים להבשיל במקביל, בעוד רק אחד מהם יהיה הזקיק הדומיננטי, הנבחר, שמחזיק בתוכו את הביצית הנבחרת. בנוסף, בזכות האסטרוגן, מופרש נוזל רירי באזור צוואר הרחם שעוזר לזרע לנוע ולשחות בקלות בחיפושו הנלהב אחר הביצית שלך. כן, הגוף שלנו מייצר תנאים אופטימליים להריון, גם אם לך זה פחות זורם.
כשרמות האסטרוגן עולות, כנראה תרגישי יותר חיונית, חברותית ושמחה. ניתן לקשר זאת לייצור מוגבר של סרוטונין, שהוא נוירוטרנסמיטר המשפיע ומווסת מצבי רוח.
שלב הביוץ – הכל מסתדר פתאום
הגענו לשלב המהנה. חלון זמן קצרצר, בין 12 ל-24 שעות מידי חודש בו את מבייצת! בשלב הביוץ, כשרמות האסטרוגן גבוהות, מופרש הורמון ה-LH לפרק זמן קצר אך עוצמתי, שבשיאו הביצית הבשלה עוזבת את הזקיק ויוצאת מהשחלה במסעה מהשחלה דרך החצוצרה לכיוון הרחם. בחצוצרה, במידה והיא נתקלת בתא זרע, הביצית יכולה להיות מופרית. ביום הביוץ סביר להניח שתרגישי קצת אחרת: פתאום הדחף המיני שלך יעלה, איתו גם יכולת הפלירטוט ותחושת הביטחון העצמי. יש נשים שאף מספרות על שינויים פיזיולוגים ממש, מראה עור קורן ושיער בריא, הגוף שלך נראה לך פתאום יותר טוב. אם נחזור למגנון האבולוציוני, נוכל להבין למה כל זה קורה. הרי מספר הימים בהם את יכולה להיכנס להריון מידי חודש הוא מוגבל, ובתוכו, יום הביוץ הוא היום האידיאלי לכך. לכן, המוח מעלה בך את כל הרגשות האלה וגורם לך להרגיש ביטחון ורצון למיניות באופן מוגבר.
השלב הלוטאלי – ירידה באנרגיה, התכנסות
בינתיים, גם בנקודת הסיום, ברחם שלך, מתחוללים תהליכים הקשורים להכנת הרחם לקליטת הביצית. זהו השלב הלוטאלי שמתחיל מיד עם סיום הביוץ ונמשך עד לתחילת הוסת הבאה. בשלב זה הפרוגסטרון עולה בהדרגה וגורם לרירית הרחם שלך להתעבות, ובכך להתכונן למקרה ותגיע אליו ביצית מופרית. הרעיון הוא פשוט, יצירת סביבה אידיאלית עבור הביצית המופרית – יש לה סטנדרטים גבוהים! לא בהכרח היא תחליט להישאר ולהיקלט ברחם. בשלב זה עם ירידת האסטרוגן ועלייה ברמות הפרוגסטרון יתכן ותחושי צורך בהתכנסות פנימית, ובדאגה לעצמך. אנחנו מעודדות אותך להיות קשובה לתחושות אלה ולהכיל אותן. ייתכן גם שתחווי חולשה, עייפות גדולה מהרגיל, רעב מוגבר ונפיחות בבטן ובחזה. כל אלה סימנים בעלי הסבר הורמונלי ואין סיבה לדאוג.
מרגישה שעכשיו הדברים קצת יותר מובנים?
ובכל זאת, זוהי רק טעימה קטנה. יש עוד הורמונים שמעורבים במחזור החודשי ומשפיעים עלייך גם כן, ברמה הרגשית והפיזיולוגית. כמובן שסקאלת התחושות והרגשות שהם מביאים עימם משתנים בין אישה לאישה וקשורים במשתנים נוספים כגון סביבה, גיל ומצבך השוטף הכללי.
בעיננו, יש משהו מקרב ומעצים ביכולת שלך להבחין בסימנים החודשיים שגופך שולח אליך. לחוות את הנשיות וההרומנליות שלך בצורה שלמה. לאהוב את היתרונות ולדעת איך לעבוד עם הקשיים, כמו שאת יודעת לעשות במישורים אחרים בחיים.
תרצי להעמיק את הידע בנושא? לבדוק איך זה מתקשר לגופך? מזמינות אותך להתייעץ לכל שאלה שמתעוררת!
שלך, צוות וומנה
