Cognitive behavioural therapy, CBT, היא גישת טיפול ממוקדת זמן ומטרה, אשר מבוססת על ההנחה כי קשיים רגשיים רבים נגרמים עקב דפוסי חשיבה והתנהגות בלתי יעילים. דפוסים אלו התבססו והתקבעו אצל המטופלת בעקבות נסיבות חיים, והפכו עם הזמן ללא אדפטיביים ולכאלה היוצריים קשיים, מצוקה ו/או בעיות נפשיות.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא טיפול פסיכולוגי שהוכח כיעיל למגוון בעיות פסיכולוגיות כולל דיכאון, הפרעות חרדה, כאב כרוני, הפרעות שינה, בעיות בזוגיות, טראומה והפרעות נפשיות נוספות.
מחקרים רבים מצביעים על כך ש-CBT מוביל לשינוי הגורם לשיפור משמעותי בתפקוד ובאיכות החיים. הגיבוי המחקרי של שיטת טיפול ב- CBT, מבדיל בין CBT לצורות רבות אחרות של טיפול פסיכולוגי.
במחקרים רבים, CBT אף הוכח כיעיל כמו, או יעיל יותר מצורות אחרות של טיפול פסיכולוגי או תרופות פסיכיאטריות.
1. בעיות רגשיות מתפתחות עקב דפוסי חשיבה שאינם מועילים, כגון "הכללת יתר", מחשבה "קטסטרופלית" או מחשבה דיכוטומית – 'הכל או כלום'. טיפול CBT מזמין את המטופלת להגביר את המודעות לדפוסי חשיבה היוצרים עומס רגשי או בעיה בתפקוד. מכיוון שהמחשבות שלנו אוטומטיות, "רצות בראש" גם בלי שנשים לב לכך, שלב חשוב בטיפול הוא היכולת לעזור למטופלת לזהות דפוסי חשיבה אלה.
לדוגמא, מצבי דיכאון רבים מבוססים על הסתכלות פסימית ודיכוטומית על העולם, ותפיסה עצמית שלילית ("אם אני לא מצליחה בראיון עבודה סימן שאני כישלון ואין לי עתיד", "אנשים לא אוהבים להיות בחברתי" וכדומה).
אם נסתכל על חרדות, אפשר לקחת את הדוגמה של אישה אשר חוששת מתוצאות לא תקינות בבדיקה שגרתית כמו בדיקת פאפ או ממוגרפיה. האישה יכולה לאמץ סגנון חשיבה קטסטרופלי כמו "מה אם התוצאות יצביעו על בעיה רפואית קשה?" מחשבה זו יכולה להגביר לחץ או חרדה.
2. מחשבה אוטומטית יכולה להפעיל תגובה התנהגותית. בדוגמה למעלה, יתכן שאותה אישה תמנע מקביעת תור אצל הרופא כתוצאה ממחשבה מטרידה. לחילופין, האישה יכולה להיות כל כך לחוצה ומוטרדת ממצבה הבריאותי, שהיא תרבה לבקר אצל רופאים, במטרה לקבל אישור שהיא בריאה.
ההתערבות המקובלת ביותר בדיכאון נקראת "אקטיבציה התנהגותית", המתמקדת בחזרה הדרגתית לפעילויות מהנות ומשמעותיות, זיהוי מוקדם של הקושי וכן עבודה על דפוסי חשיבה ואמונות שליליות.
3. טיפול CBT הוא טיפול מאוד אקטיבי, וייתכן שהטיפול ידרוש מהמטופלת לבצע תרגילים או "שיעורי בית" כמו ניטור של המחשבה או ההתנהגות. למשל, כדי להגביר את המודעות של האישה למחשבות האוטומטיות שלה, דפוסי התנהגות והשפעתם על מצבה הרגשי (הכולל רגש וביטוי פיזי של אותו רגש), היא תערוך מעקב על המחשבות היוצרות לחץ שהיא מזהה, לקראת הזמנת תור לרופא או קביעת בדיקות דם. הטיפול מסייע למטופלות לפתח מיומנויות והתמודדות מיטיבה. באמצעות תרגילים אלה, הן יכולות ללמוד לשנות את החשיבה, הרגשות הקיצוניים וההתנהגות של עצמן בפועל.
4. יש בסיס אמפירי רחב לבעיות העיקריות שעבורן CBT נותן מענה. בעיות אלה כוללות דיכאון, הפרעות חרדה, ניהול כעסים, הפרעה פוסט-טראומטית, OCD-Obsessive compulsive Disorder, ועוד.
במרכז Womena אנו מציעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי ייחודי לנשים בשלבי החיים השונים.
מגיעות אלינו צעירות לקראת גיוס, במהלך השירות, ולאחריו, שעומדות לקראת שינוי משמעותי בחייהן. המעבר מפגיש אותן עם תחושות מעורבות כולל אי-ודאות, ציפיה והתרגשות. לעתים, עולה קושי נקודתי עכשווי או גורם מהעבר כולל בעיה רפואית, או קושי נפשי אשר משפיע על השינוי או המעבר. קושי זה בא לידי ביטוי כסימפטום פיזי או פסיכולוגי. בטיפול CBT, נרצה להבין יחד עם המטופלת אילו מחשבות מלוות אותה. בנוסף, ננסה יחד לזהות את דרכי ההתמודדות שלה, כמו פעילות אקטיבית מסויימת שתרמה לה בעבר בהתמודדות עם סטרס. היכולת להכין ערכה (tool kit) שכוללת בתוכה כלים להתמודדות עם הקושי, מגבירה את הביטחון של הצעירה לפגוש את הקושי ולהתמודד בצורה מיטבית.
קשיים נוספים אשר מתאימים לטיפול מסוג זה כוללים התמודדות סביב זוגיות, זהות ומשיכה מינית, התנהלות חברתית ומשפחתית, קושי עם החלטות הקשורות לעתיד (כגון בחירת תחום לימודים או בחירת תחומי עיסוק).
נשים בשלב יותר מתקדם בחייהן, באות אלינו בעקבות רצון להגביר את רמת הסיפוק, הנאה או משמעות בחייהן. לפעמים יש טריגר ספציפי, כמו בעיה בריאותית או מצוקה נפשית, או קושי עם עומס סביב התפקידים המרובים בחייהן, כולל במשפחה, בעבודה, והקושי לשלב בין תפקידים אלה.
לדוגמא, אישה אחרי לידה שלא מצליחה לפנות זמן לטיפול בעצמה (כגון אכילה, רחצה), לומדת באמצעות טיפול CBT לזהות זאת, לזהות את דפוס החשיבה שמנהל אותה ולנהל את הזמנים בצורה כזו שלא תזניח את עצמה.
בשנות השלושים המאוחרות ותחילת שנות ה- 40+ לחייהן, נשים מתחילות לחוות שינויים הורמונליים.
לדוגמא, אחת התלונות הנפוצות בגילאי 40 פלוס, היא נדודי שינה. באמצעות טיפול CBT ניתן לזהות הרגלי שינה לא יעילים ולשנות אותם, לזהות את המחשבות בגינן אישה לא מצליחה להירדם ולנהל אותן בצורה שתאפשר להרגע, להשתמש בטכניקות הרפיה ומיינדפולנס. באותה דרך ניתן לטפל גם בגלי חום שמהווים הטרדה נוספת לאישה בתחילת לגיל המעבר וגם לאחר מכן.
הייחודיות שלנו במרכז Womena היא שילוב הידע בגישת CBT עם המומחיות שלנו במעגלי חייה של האישה. ננסה להבין את ההשפעות ההורמונליות על הקשיים וההתמודדות איתם. נתייחס למחזוריות האישה לאורך החודש ולאורך חייה. הטיפול יקנה לפונה ידע וכלים להבין את התפקיד של גורמים אלה על בריאותה הפיזית והנפשית.
השאיפה שלנו היא שכל אישה תלמד איך להיות המטפלת הכי טובה של עצמה, להבין מה גופה ונפשה מספרים לה. כבר במפגש הראשון, ננסה לזהות את המדדים הקשורים להתקדמות. למשל, אישה שרוצה לחזק את הביטחון העצמי, תוכל להעיד על כך שאכן חל שינוי היות והיא מצליחה לגשת לראיון עבודה כאשר היא יותר בטוחה ביכולות שלה. אישה שמתמודדת עם חרדות תזהה את המחשבות המכשילות ותצליח לגשת בצורת מחשבה נוספת, יותר מועילה.
*ניהול סטרס (כולל מעברים או משברים בחיים)
*תגובה טראומטית
*התמודדות עם כאב כרוני, הפרעת שינה או התמודדות עם מחלה
*הפרעת חרדה או פוביה (חרדת בריאות, חרדה כללית, חרדה חברתית)
*מצב רוח ירוד, דיכאון
*שינויים באורח חיים כמו אכילה רגשית, ופעילות גופנית
חשוב לציין כי בבניית תוכנית טיפולית, נעשית חשיבה לגבי הגישה הטיפולית המותאמת ביותר לקושי שאיתה היא מגיעה ולמטרה שהיא הציבה. במקרים רבים אנו משלבות את טיפול ה-CBT עם כלים מהעולמות של מיינדפולנס, טיפול ממוקד רגש, EMDR וגישות פסיכולוגיות דינמיות.
הירשמו לניוזלטר והישארו מעודכנות