אנדומטריוזיס

אובחנת עם אנדומטריוזיס? הנה חמישה דברים שחשוב שתדעי לאחר קבלת האבחנה

מאת: ליאת מור, עו"ס ומטפלת CBT לנשים

  • אנדומטריוזיס הינה מחלה גינקולוגית, מתמשכת, אשר מאופיינת בתאים דמויי רירית הרחם, הנמצאים באיזורים מחוץ לרחם, בעיקר באיזור האגן, אך לא רק. תאים אלה מגיבים לשינויים ההורמונאליים בגוף ובעת הדימום הוסתי הם גדלים ומדממים, אך בניגוד לתאי הרירית אשר מתנקזים אל מחוץ לרחם, תאים אלה אינם עוזבים את הגוף ולכן עשויים לגרום לתהליך דלקתי, להידבקויות, ציסטות ולכאבים.  
  • איזה תסמינים מאפיינים את המחלה? אנדומטריוזיס מאופיינת בסימפטומים רבים, כאשר לא תמיד יופיעו כל הסימפטומים אצל הסובלות ממנה (כ-10% מהנשים בגיל הפריון). כמו כן, אין בהכרח הלימה בין חומרת המחלה לבין הסימפטומים ויש גם נשים שתהיינה א-סימפטומטיות. הסימפטומים הנפוצים ביותר הנם: כאבי וסת וכאבי ביוץ (לעיתים כאבים גם במהלך כל החודש), כאבים באיזור האגן, בעיות עיכול (בעיקר בזמן הביוץ/וסת), כאבים בזמן/לאחר קיום יחסי מין, כאבים בזמן מתן שתן/שלפוחית כאובה, כאב עצבי, קשיי פוריות, עייפות וחולשה, חרדה, מצב רוח ירוד ועד דיכאון. 
  • איך מטפלים באנדומטריוזיס (ברפואה המערבית)? כיום עדיין אין טיפול לריפוי מלא של אנדומטריוזיס, אלא טיפול שמיועד לעצירת התקדמות המחלה ולהקלה על הסימפטומים. הטיפול משתנה בין אישה לאישה ולכן חשוב להיות במעקב במרפאה ייעודית/ על ידי מומחה לאנדומטריוזיס. לרוב ייעשה ניסיון לטיפול בהורמונים (החל מגלולות, דרך תרופה ייעודית לאנדומטריוזיס ועד תרופות לדיכוי הורמונלי) בניסיון להפחית/לעצור את הדימום החודשי ובכך למנוע שגשוג של הנגעים והתפתחות נגעים חדשים. בנוסף יתכן ויינתן טיפול בתרופות משככות כאב / קנאביס רפואי. במקרים מסוימים תהיה הפניה לתהליך ניתוחי להסרת הנגעים, בדרך כלל כאשר דרכי טיפול אחרות לא סייעו באופן מספק או כאשר יש הערכה כי הניתוח יסייע בתהליך של טיפולי פוריות. 
  • האם יש עוד טיפולים משלימים מומלצים? היות ומדובר במצב מתמשך, אשר אין לו בשלב זה מענה מלא מצד הרפואה המערבית, ההמלצה היא לנסות לתפור "חליפה" אישית של טיפולים וטכניקות התמודדות, אשר תהיה מיטבית עבורך ותסייע לך לחיות חיים משמעותיים, לצד המחלה. מדובר במסע של חקירה, בחינה של האפשרויות הקיימות, שינוי אורח חיים, עד למציאת המענים המתאימים לך ביותר. קיימים היום מגוון טיפולים המוכרים כמסייעים, חלקם אף נמצאו יעילים מחקרית: 
    • דיקור סיני – מסייע להתמודדות עם הכאב המתמשך וסימפטומים נוספים, לרוב בליווי צמחי מרפא שיכולים לסייע לאיזון הורמונלי, חיזוק מערכת החיסון, הפחתת דלקתיות ועוד. 
    • פיזיותרפיה של רצפת האגן – מסייעת להרפיית שרירי רצפת האגן על ידי שימוש בטכניקות שונות, במטרה להקל על כאבים, במיוחד כאב בזמן/לאחר קיום יחסי מין. 
    • עיסוי רחם – סובאדה – זהו עיסוי רפואי המגיע ממסורת שבט המאיה, שמתמקד באזור הבטן והגב התחתון והרצועות התומכות ומחזיקות את הרחם. העיסוי נעשה באופן חיצוני והמטפלת מלמדת את המטופלת לבצע גם עיסוי עצמי שיכול לסייע לה רבות בזמן התקף למשל. 
    • פעילות גופנית/ תנועה – ידוע שפעילות גופנית מסייעת בהתמודדות עם כאב, משפרת מצב רוח ומסייעת לחיזוק תחושת מסוגלות. חשוב שתבחני מהי הפעילות המתאימה לך באופן אישי, כאשר נשים רבות מדווחות שסוגי הפעילות הבאים היו עבורן יעילים: שחייה (ניתן גם באופן טיפולי – הידרותרפיה), ריקוד (בדגש על ריקודי בטן, מחול האגן), הליכה, ויוגה – בדגש על יוגה נשית ובמיוחד על אנדויוגה- יוגה שפותחה לנשים עם אנדומטריוזיס ונמצאה לאחרונה יעילה לטיפול בנשים עם אנדומטריוזיס על ידי מחקר שנעשה בנושא. 
    • טיפול רגשי – פסיכותרפיה – בדגש על טיפול קוגנטיבי התנהגותי – CBT – שנמצא יעיל להתמודדות עם כאב מתמשך, התמודדות עם מחלה כרונית, חרדה ודיכאון (הנלווים למצב הרפואי).
    • תרגול מדיטציות, בדגש על מיינדפולנס, שנמצא יעיל להתמודדות עם כאב, חרדה ודיכאון. 
    • שמירה על תזונה מותאמת – בדגש על הפחתת מצבי דלקת, איזון הורמונלי, בליווי אשת מקצוע בתחום אשר תסייע לך בתהליך הבחינה של התזונה המתאימה לך באופן אישי.
    • שיתוף וקבלת תמיכה מבני משפחה, חברות, קבוצות ברשת וכדומה – ההתמודדות המשותפת מקלה על תחושת הבדידות, מפחיתה תחושה של שקיפות ומשמעותית להתמודדות.
    • אימוץ תחביב ושימת דגש על פעולות פנאי – לשיפור מצב הרוח והגברת הנאה.  

חשוב לזכור שאת לא צריכה להתמודד עם הכל לבד. ליווי וטיפול רגשי על ידי אשת מקצוע יוכל לסייע לך החל משלב קבלת האבחנה וההתמודדות הראשונית עמה, וכן בהמשך לפי הצורך.  במסגרת הקשר עם המטפלת תוכלי לבחון את תפיסת המחלה האישית והשפעתה על ההתמודדות, לקבל סיוע בנושא חיזוק החוסן האישי ודרכי התמודדות אישיות, התמודדות עם הסביבה ובני משפחה, התמודדות עם מחלה שקופה ועם כאב מתמשך, ובנוסף  תוכלי להסתייע בהפניה לגורמים מטפלים ולמענים נוספים, כגון לעמותות או קבוצות ברשת/בקהילה.

אנדומטריוזיס
לקבלת עדכונים וקישורי חינם להרצאות הצטרפי לקבוצות הוואטצאפ השקטות שלנו

אהבת? שתפי:

תפריט נגישות

השאירי פרטים ונחזור אלייך

Thank you

סובלת מחרדות ? ייעוץ נפשי ללא עלות