גיל המעבר והתפקוד הקוגניטיבי של המוח | שיחה עם ד"ר מרב פרייברג

זה לא רק בראש שלך ! בואו לשמוע איך לגשת לגיל המעבר עם ידע, כלים וביטחון, שיסייעו לכן לקחת אחריות על בריאותכן ועתידכן !

# נכנסת לחדר ואין לך מושג למה או מה רצית לעשות שם ? # קראת ספר נפלא ואת מתה להמליץ עליו לחברות, אבל השם שוב ברח לך ? # את בשיחה עם קולגה ומציינת שיש לך שני עדכונים חשובים, אך לאחר הראשון אין לך מושג מה היה הנושא השני ? 

האם המצבים האלה נשמעים לכן מוכרים?

שינויים בזיכרון ובריכוז בגיל המעבר מטרידים את מחשבותיהן ותפקודן של נשים רבות. ד"ר רומי אנגל, מייסדת מרכז Womena, פותחת את הנושא עם ד"ר פרייברג, רופאת נשים בכירה וחברה באגודה הישראלית לגיל המעבר. הן מדברות על הקשר בין גיל המעבר ושינויים קוגניטיביים, ומתייחסות למקור השינויים בזיכרון ובריכוז, וכן לתחושת הערפול. ד״ר פרייברג משתפת אותנו במחקרים המעודכנים ביותר על שינויים קוגניטיביים המאפיינים את גיל המעבר. הן מדברות על הקשרים הרבים בין שינויים הורמונליים, תסמיני גיל המעבר (גלי חום, בעיות שינה, תנודות במצב הרוח) והבעיות הקוגניטיביות, ומה ניתן לעשות.
במהלך השיחה, יש התייחסות ליתרונות של טיפול הורמונלי, לחשיבות ההשפעה של תזונה ואורח חיים על המוח, וכיצד ניתן להתמודד עם המצב החדש.

שאלות נפוצות בנושא גיל המעבר

שאלות נפוצות בנושא ערפול מוחי בגיל המעבר

הערפול המוחי מתחיל כבר בשלבים מוקדמים של גיל המעבר ומסתיים לאחר שהגוף מסתגל הורמונלית למצבו החדש, ומתייצבת רמת האסטרוגן הנמוכה. משך התופעה הוא אישי, והיא עשויה להימשך בממוצע מכמה חודשים עד שנה פלוס.

אם את בגיל המעבר וחווה קשיי זיכרון שמרגישים כמו הפרעת קשב, בהיבט של ריכוז וזיכרון לטווח הקצר (כולל קושי בשליפת מילים, קושי לזכור סיפורים והסחת דעת) כנראה שיש לך ערפול מוחי. אישה בגיל המעבר שחווה תסמינים נוספים מלבד הבעיות הקוגניטיביות ותקבל טיפול מתאים, תרגיש הקלה ושיפור. אם מדובר בירידה קוגניטיבית משמעותית (למשל, אם אינך מזהה חפצים), אפשר לפנות לאבחון מקצועי, אך המקרים הללו נדירים. דמנציה מאוד נדירה אצל נשים מתחת לגיל 64. עם זאת, יש לקחת בחשבון את חומרת המצב ואם את סובלת מגורמי סיכון כמו אלצהיימר במשפחה או מחלה וסקולרית הפוגעת במוח, ולהתייעץ בהתאם עם רופא מומחה.

אין מספיק מחקרים המראים שאסטרוגן בפני עצמו יכול לשפר את מצב הזיכרון, ובטח שלא למנוע דמנציה. אך מה שכן ידוע הוא שהאסטרוגן בהחלט יכול לטפל בתסמינים המשפיעים על הקשיים בזיכרון (גלי חום, בעיות שינה, מצב רוח ירוד וכו'), ובדרך עקיפה זו להפחית את תופעת הערפול.

*נכנסת לחדר ואין לך מושג למה או מה רצית לעשות שם.  

*קראת ספר נפלא ואת מתה להמליץ עליו לחברות, אבל השם שוב ברח לך. 

*את בשיחה עם קולגה ומציינת שיש לך שני עדכונים חשובים, אך לאחר הראשון אין לך מושג מה היה הנושא השני.

ההתוויה למתן הורמונים כוללת נשים תסמיניות ונשים בקבוצת סיכון מאוד גבוה לאוסטאופורוזיס. כך שאם את בגיל המתאים וסובלת מערפול מוחי ותסמינים נוספים, מומלץ לקבל טיפול לאחר ייעוץ אצל רופא/ה מומחה.

תרגילי זיכרון, למידת תחום חדש, אימון גופני, ואורח חיים בריא, ממתנים את ההשפעות של הערפול המוחי.

בקרוב תHכנס לישראל תרופה שכבר משווקת בארה"ב תרופה לא הורמונלית לטיפול בגלי חום, שנשים המבריאות ממחלת הסרטן יוכלו לקחת. שם התרופה Veozah והיא פועלת על נוירון במוח שפעילותו יוצאת מאיזון כאשר רמות האסטרוגן בגוף צונחות. תרופה זו נועדה להקלה בגלי חום בלבד, ואינה מטפלת בתסמינים האחרים של גיל המעבר (למשל: ירידה בצפיפות העצם, יובש נרתיקי וכו').

דבר ראשון, שמרי על אורח חיים בריא: תזונה בריאה, אימון הגוף (אירובי ונשיאת משקל), ואימון המוח. כדי להקל על בעיות הזיכרון, אפשר לומר בקול רם את הפעולות שאת עושה. למשל, אם את יוצאת מהבית ולא זוכרת אם נעלת את הדלת, להגיד את הפעולה לעצמך בקול רם בעת עשייתה, תעזור לך לזכור אותה. בנוסף, יומן משימות עם תזכורות בטלפון יכול גם הוא לסייע.

לקבלת עדכונים וקישורי חינם להרצאות הצטרפי לקבוצות הוואטצאפ השקטות שלנו

אהבת? שתפי:

תפריט נגישות

השאירי פרטים ונחזור אלייך

Thank you

סובלת מחרדות ? ייעוץ נפשי ללא עלות