גיל המעבר

הנשי

ככל שתביני יותר על השינויים בתקופה זו של חייך, כך יהיה לך קל יותר לנווט את מכלול האתגרים למקום טוב, ולפגוש את ההזדמנויות שתקופת גיל המעבר מעניקה לך. 

מרכז Womena מציע לנשים מגוון פעילויות מרתקות. 
צרי עימנו קשר ותוכלי ללמוד מה כל אישה מעל גיל 40 צריכה לדעת כדי להישאר בריאה ומאוזנת בתקופת טרום גיל המעבר וגיל המעבר.

לקבלת עדכונים וקישורים להרצאות הצטרפי לקבוצת הוואטצאפ "Womena- גיל המעבר"

יעוץ טרום גיל המעבר / גיל המעבר

Premenopause and Menopause Consultation

Premenopause and Menopause Consultation

גיל המעבר הוא סוג של גיל התבגרות שני. בתקופה זו אנחנו מרגישות לעיתים שינוי פיזי ורגשי, אך קשה לנו לשים את האצבע על השינוי על מנת להסביר לעצמנו מה מתרחש, דבר שמייצר בנוסף גם תחושה של בלבול ותסכול. אנחנו מרגישות שמשהו אחר קורה באינטראקציה עם הסביבה. כנשים המהוות מקור תמיכה והכלה לאחרים רוב חיינו, אנחנו מודעות בשלב זה לחשיבות ולצורך בסביבה תומכת גם עבורנו.
הצורך המרכזי בגיל המעבר הוא איזון. איזון הורמונלי, איזון רגשי, איזון וצלילות החשיבה, איזון ויציבות פיזית.
לאחר הערכה, נמליץ לך על טיפול אינטגרטיבי המשלב טיפולי גוף-נפש. טיפול זה יעזור לך להבין מה הוא המקור לשינויים הגופניים והרגשיים העוברים עלייך, להקל על הסימפטומים, לנצל את המעבר כדי לעשות “פאוזה”, ולהתפנות להסתכלות פנימה כדי לזהות למה את זקוקה כדי ליצור מקום לביטוי עצמי, צמיחה וחופש מדפוסים שכבר פג תוקפם.

יעוץ לנשים גיל המעבר
שאלות נפוצות בנושא גיל המעבר

שאלות נפוצות בנושא גיל המעבר

גיל המעבר, כשמו כן הוא – מעבר מתקופה אחת של חיינו להמשכם. תקופה זו שיכולה להמשך שנים מביאה עימה את סיום גיל הפוריות ותחילת שארית חיינו. היא מתחילה בירידה הדרגתית ברמת האסטרוגן, הפרוגסטרון והטסטוסטרון בגוף, וביטוייה מופיעים לפי הפירוט בתשובות שבהמשך.
נציין שהשם מנופאוזה, מתייחס לנקודת ציון בה מלאה שנה מהופעת הווסת האחרונה.

גיל המעבר או בשמו הלועזי המנופאוזה (כלומר שנה ללא וסת), מתחיל אצל כל אישה בגיל שונה, אך בממוצע ניתן להרגיש את סימניו הראשונים סביב גיל 40-45. למעשה, נבלה שליש מחיינו במנופאוזה. במדינת ישראל גיל הפסקת הווסת הממוצע הוא סביב 48-49.

ניתן לחלק את גיל המעבר לכמה שלבים, אשר כל אחד מהם יכול להימשך מספר שנים:

פרה-מנופאוזה – שלב בו מופיעים הסימנים הראשונים, כגון שינויים במחזור הווסת, גל חום פה ושם, תחושה מוקצנת של תסמינים קדם וסתיים. בשלב זה עדיין קיים סדר מסויים באי-סדר וניתן לחיות בד”כ בשלום עם התסמינים. לעומת זאת, יש נשים שכבר בשלב זה צריכות עזרה טיפולית.

פרי-מנופאוזה – בשלב זה מופיע אי-סדר עד “כאוס”. השיבושים יכולים להתבטא בדימומים שמתחזקים/נחלשים או נעלמים לכמה חודשים. יתכן ויתחילו תסמינים וזומוטוריים, כלומר גלי חום, דפיקות לב, הפרעות שינה, וכן תסמינים של מצבי-רוח משתנים. 

התסמינים נובעים מהשפעת ירידת רמת הורמון האסטרוגן על כלי הדם והגוף כולו. כל אישה תחווה את התסמינים בצורה אחרת. יש חשיבות למודעות האישה לשלב בו היא נמצאת. 

זהו שלב טוב ללכת לדבר ולשמוע דעה של מומחים בתחום, שיוכלו גם לקבוע אבחנה מבדלת ממצבים רפואיים אחרים. אפשר כמובן להתייעץ כבר גם בשלב הקודם.

מנופאוזה – נקודת ציון בזמן בה עברה שנה שלמה ממועד הווסת האחרון. 

פוסט מנופאוזה – מתחיל ביום בו חלפה שנה מהוסת האחרונה ועד סוף חיי האישה.

יש לזכור שכל אישה תחווה את התסמינים בצורה שונה (לא בהכרח יופיעו כל התסמינים) ולאורך זמן שונה, אך באופן כללי, אנו יכולות למקם את התסמינים על ציר הזמן של גיל המעבר:

ראשית יופיעו התסמינים הוזומוטריים (של כלי הדם) גלי החום, אשר יכולים להמשך שנים רבות, ולהיות מלווים בהזעות לילה, גלי קור, דפיקות לב, תחושת חרדה וכו’.

לאחר מכן יופיעו תסמינים רגשיים: דכדוך, עצבות, דיכאון. זאת כתוצאה מהפרעות ברמות ההורמונים סרוטונין, דופמין וטסטוסטרון (התורם להרגשת החיוניות והדרייב המיני).

בשלב מאוחר יותר, יופיעו תסמינים אורוגינטליים, כלומר של מערכת השתן ואברי המין. נראה יובש נרתיקי, כאבים ביחסי מין, דלקות בדרכי השתן, שלפוחית רגיזה, אי נקיטת שתן (בריחת שתן). תופעות אלו יכולות להוביל לנטילת אנטיביוטיקה שלא לצורך.

תסמינים נוספים שאישה יכולה לחוות לאורך התקופה: ערפול מוחי ובעיות קוגניציה זכרון (brain fog), בעיות מפרקים. לעיתים מתפתחת אי-סבילות למאכלים מסוימים, המיקרוביום עובר שינוי בהרכבו, בעיות שינה, השמנה בטנית, עור יבש, צניחת איברים, ותסמונת הפה הבוער.

אפשר לחלק את תהליך ההזדקנות להזדקנות כרונולוגית (גנטיקה ואורח חיים) ולהזדקנות הורמונלית (ירידה ברמת ההורמונים בדם) – רק על האחרונה ניתן להשפיע בהתערבות חיצונית. 

בעולם הרפואה, קיים קונצנזוס גלובלי על טיפול במנופאוזה. כלומר, המידע על  בטיחות ויעילות הטיפול הוא מובהק, בין אם מדובר בטיפול הורמונלי או לאו.

מוסכם כי הטיפול הטוב ביותר לאישה בגיל המעבר הסובלת מתסמינים וזומוטוריים הוא טיפול בהורמונים (אסטרוגן + פרוגסטרון). קיים קשר ישיר בין גלי חום לפגיעה בקוגניציה, ליקיצות ליליות, תחלואה לבבית, דיכאון והשמנה.

טיפולים הורמונליים מותאמים אישית, לאישה הנכונה, בזמן הנכון ולתקופה הנכונה. מלבד הטיפול בתסמינים שגם להם יש משמעות בריאותית – ראי חוסר שינה, פגיעה קוגניטיבית ועוד – רק מהתסמינים עצמם! הטיפול ההורמונלי מונע תחלואה עתידית מכל גורם.

בשלב זה, הטיפולים ההורמונליים ניתנים לנשים תסמיניות בלבד, אך יכול להיות שבהמשך תנתן התוויה כללית יותר.

לגבי גורמי סיכון, הוכח ש-5 השנים הראשונות לטיפול ההורמונלי הן נטולות סיכון כלשהו, ואף נמדדה ירידה בתחלואה מכל גורם.

ניתן להתחיל טיפול הורמונלי עד 10 שנים ממועד הפסקת הווסת בתנאי שהאישה טרם הגיעה לגיל 60.

בעניין הסיכון ללקות בסרטן השד כתוצאה מטיפול הורמונלי, יש לומר שהסיכון המרכזי לסרטן השד נובע בבסיסו מהגיל, סיפור משפחתי, גנטיקה, עישון, השמנה וכו’. ובנוסף, סיכון זה אינו קיים כלל ב-5 השנים הראשונות לנטילת ההורמונים. וגם לאחריהן, הסיכון בטל בשישים היות ובימינו נעשה שימוש יותר בטיחותי בהורמונים מאשר בעבר, וניתן לגלות מוקדם ממאירות שד במיוחד בקבוצות סיכון.

נחזור ונציין שהטיפולים ההורמונליים נותנים איכות חיים. התחלת טיפול עם הופעת התסמינים הראשונים, מורידה תחלואה לבבית (טרשת עורקים), תחלואת אוסטאופורוזיס, ותחלואה ותמותה מכל גורם (all cause mortality). בנוסף, יש הקלה ב”טפשת מנופאוזה” (ערפול מוחי, כלומר בעיות זיכרון וקוגניציה).

מי שמעוניינת מוזמנת להיכנס לאתר האינטרנט של האיגוד הישראלי לגיל המעבר ולהרחיב את ידיעותיה בקישור:  http://menopausal.co.il

לנשים עם מחלה טרשתית וסיכון קרדיווסקולרי גבוה אחרי אירוע לבבי, לחולות בסרטן שד במשך 5 שנים מהגילוי, באי ספיקת כבד, בעיית קרישה פעילה, לחץ דם לא מאוזן, ממאירות תלוית אסטרוגן כגון סרטן רחם בזמן המחלה הפעילה.

כפי שציינו, חשוב מאוד לטפל בתסמינים בכל צורה שתהיה מקובלת על האישה.

צורות הטיפול מגוונות: תזונתי, פיזי/מכני, התנהגותי/רגשי, תרופתי. נמנה כאן כמה דרכים שמובילות להקלה:

🍃תרופות על בסיס צמחי – כדוגמת הקוהוש השחור.

🍃תוספי תזונה.

🍃תרופות אנטי-דיכאון – בהן קיימות גם התוויות לטיפול בגלי חום.

🍃טיפולים רגשיים – טיפולי CBT ממוקדים לבעיות שינה, גלי חום ומצבי רוח.

🍃דיקור סיני – מאפשרים הקלה זמנית.

🍃תכשיר מבוסס טסטוסטרון להקלה ביחסי מין.

🍃בקרוב תכשיר תרופתי ייעודי רק לגלי חום. טרם הגיע לארץ, אך קיים כבר בארה”ב.

מאמרים בנושא גיל המעבר

חוסן-נפשי-ותעסוקה

חוסן נפשי ותעסוקה

חוסן נפשי הוא היכולת של האדם להתמודד עם קשיים, לחץ ומתח בחייו, ולתפקד במהלכם כרגיל, וכן לצאת מהמצב מחוזק ועם תובנות כלפי עצמו, סביבתו והחיים עצמם.
נשים עוברות שינויים רבים בצמתים שונים, סביב הריון ולידה וריבוי תפקידים ומשימות. ולכן, הן נתונות, לא פעם, למצבים בהם החוסן הנפשי שלהן נדרש לפעולה.

קרא עוד »
קושי להירדם

קושי להירדם אצל נשים

איכות השינה יכולה להשתנות מסיבות שונות אצל נשים. למשל כאבי מחזור, הריון, הורות – יקיצות בגלל תינוק או ילד שמפחד מהחושך. למעשה קשיי שינה הם אחת התופעות הכי נפוצות של גיל המעבר, בין היתר בעקבות שינויים הורמונליים, גלי חום והזעות לילה. אז מה עושים ? להלן מספר מאת ד”ר רומי אנגל עצות לשינה טובה יותר

קרא עוד »

דליפת שתן אצל נשים

נראה כי למרות שדליפת שתן היא תופעה שכיחה מאוד שסובלות ממנה נשים רבות בעיקר בתקופת ההריון וגיל המעבר, ישנו קושי לשוחח ולהכיר בקיומה.
ריכזנו עבורכן ארבע גישות טיפול לבעיה נפוצה זובמאמר זה ננסה להציג בפניכן ארבע גישות לטיפול בתופעה השכיחה של דליפת שתן

קרא עוד »

מחשבת מסלול מחדש

מרגישה שאני חייה” ליד החיים ” ? מרגישה שאני שנים ב”ייקום מקביל ” . מרגישה שאני נמנעת מקשרים , התמודדיות , סיטואציות .. ? מרגישה שהתשוקה כבתה בי . הגיע הזמן לחשב מסלול מחדש

קרא עוד »
טרום גיל המעבר

טרום גיל המעבר

שלב הפרי-מנופאוזה הוא חלק טבעי לחלוטין ממעגל החיים של האישה. תקופה זו יכולה להיות לעיתים מורכבת אבל אישה אשר עוברת אותה כשהיא מצויידת בידע על השינויים שהיא עוברת וטיפולים אפשריים, יכולה להגיע לאיזון, בריאות ופריחה.

קרא עוד »

בין שמיים לארץ

לפעמים צריך להגיע למצבי אי וודאות, לטפס מעלה או לעבור במנהרה בדרך לאור, לבחור להתחכך בפחד כי אחרת לא נתאמן בליפול, בחוסר שליטה. ככה אני מחזקת את שריר החוסן הפנימי והמסוגלות. (אפשר גם לקחת כדור שינה, כדור הרגעה ועוד כדור שינה- נכון. אבל הרי בחרתי להיות שם, כדי להתאמן….). לפעמים מצבי הוודאות אינם בחירה שלי בהכרח. פשוט קורים.

קרא עוד »

מפגשי וידאו בנושא גיל המעבר

בריאות העצם - דלדול העצם
בריאות העצם
kidoom

זהו עצם העניין ! בריאות העצם בהתייחסות רב תחומית

מפגש זום רב תחומי בנושא דלדול העצם בגיל המעבר ובכלל.

בריאות העצם הוא אחד הנושאים החשובים בבריאות האישה, ובגיל המעבר בפרט.

שוחחנו על הדרכים השונות לשמר את בריאות העצם.

בחנו כיצד כל אחת יכולה לחזק ולשפר את בריאותה. מה חשיבות הטיפול? אלו הם הכלים העומדים לרשותנו?

ובסוף הלייב, למדנו כמה תרגילים התורמים לבריאות העצם !!!

קרא עוד »
ד"ר יעל דורון
גיל המעבר - וידאו
yael-admin

איך לשמור על אהבה באמצע החיים ? ד”ר יעל דורון

שיחה עם יעל דורון בנושא אהבה וזוגיות, אינטימיות וקשר, ואיך משמרים אותם לאורך שנים.

כולנו חולמים על אהבה ומחכים שתגיע. אבל מה עושים אחרי שמוצאים זוגיות טובה?

האתגר לשמור על זוגיות טובה הוא אחד המאבקים המשמעותיים של חיינו, והוא משפיע עלינו ועל סביבתנו.

עם היחסים הזוגיים, מגיעות גם שאלות נוקבות ומעניינות, עליהן שוחחנו עם ד”ר יעל דורון.

קרא עוד »
ד"ר מירב פרייברג
גיל המעבר - וידאו
kidoom

כל מה שרציתם לדעת על גיל המעבר – מפגש עם ד”ר מרב פרייברג

מפגש זום עם ד”ר מרב פרייברג.

הגיע זמן המנופאוזה – מה נכון לי? – כל מה שרציתן לדעת על גיל המעבר – ד”ר רומי אנגל מראיינת את ד”ר מרב פרייברג.

נשוחח על עולם המנופאוזה והיבטיו השונים, הפיזיולוגיים והנפשיים. נגע בשאלות הכואבות והמטלטלות, אשר מעסיקות אותנו. נדבר על הסימנים המבשרים של גיל המעבר,

“מה קורה לי ולמה?”, מה הן הדרכים המתאימות לי, בעזרתן אוכל להתמודד ואף לפרוח במציאות החדשה.

קרא עוד »
גיל המעבר - וידאו
yael-admin

מפגש עם דנה לביא בנושא גיל המעבר

מפגש זום עם דנה דברת לביא כולל תרגול !
גיל המעבר- מציאת יציבות בתוך השינוי וכיצד ניתן לבנות אימון נכון. הרצאה + תרגול
ד”ר רומי אנגל מראיינת את דנה דברת לביא, מורה בכירה ליוגה למעלה מ- 20 שנה. מתמחה בהוראת יוגה נשית, יוגה להריון ולאחר לידה.
המפגש יעסוק בשינויים הפיזיים, המנטליים והרגשיים שנשים חוות בגיל המעבר.
ננסה להבין אלו כלים היוגה יכולה להעניק לנו למציאת איזון ויציבות בתוך השינוי. נלמד כיצד ניתן לבנות אימון נכון המקל על תסמיני גיל המעבר.
הלייב יכלול גם אימון מעשי קצר.

קרא עוד »
מפגש זום עם רונית בן אליהו
גיל המעבר - וידאו
yael-admin

מפגש בנושא רצפת האגן הנשי

מפגש זום עם הפיזיותרפיסטית רונית בן אליהו.
כאבים ברצפת האגן והקשר ליציבה, למתח בצוואר, לסתות, שכמות ועוד

ד”ר רומי אנגל מראיינת את רונית בן אליהו, פיזיותרפיסטית לשיקום רצפת האגן, מדריכה להכנה ללידה, מורה ליוגה נשית.
המפגש יעסוק במושגי כאב ברצפת האגן הנשית, סיבות אפשריות לכאבים ברצפת האגן הנשית, הקשר בין מתח צווארי, מתח במפרקי לסתות, מתח בגב העליון לכאבים- ברצפת האגן.
ובעיקר להראות לאישה כיצד היא יכולה לקחת אחריות על גופה, בשילוב תרגילים פשוטים שעוזרים לשמר ולקדם את הטיפול.

קרא עוד »
גיל המעבר - וידאו
yael-admin

מפגש זום בנושא תזונה בגיל המעבר

מפגש זום עם הנטורופתית שרית דגן רבינר בנושא תזונה בגיל המעבר.

ד”ר רומי אנגל מראיינת את שרית דגן רבינר, נטורופתית מוסמכת בעלת קליניקה פרטית עם ניסיון של מעל 20 שנה. מלווה אנשים לחיים בריאים. מאמינה באורח חיים בריא כרפואה מונעת עיקרית וכדרך הנכונה להתבגר בצורה טובה.

קרא עוד »

מזמינות אותך לפנות אלינו

השאירי פרטים ונחזור אלייך

Thank you

תודה על הרשמתך.

צוות וומאנה