ארבע גישות טיפול בדליפת שתן אצל נשים
נראה כי למרות שדליפת שתן היא תופעה שכיחה מאוד שסובלות ממנה נשים רבות בעיקר בתקופת ההריון וגיל המעבר, ישנו קושי לשוחח ולהכיר בקיומה. ריכזנו עבורכן גישות טיפול שונות לבעיה נפוצה זו. במאמר זה ננסה להציג בפניכן ארבע גישות לטיפול בתופעה השכיחה של דליפת שתן.
מה שעדיין לא הודלף על הדליפה
טיפול בגישת הפיזיותרפיה
מאת: פז אלסטר, פיזיותרפיסטית מוסמכת BPT. מתמחה בטיפולי פיזיותרפיה לרצפת אגן
נפוץ שנשים מגיעות אלי עם סוגים שונים של דליפות שתן- דליפה במאמץ, דחיפות, תכיפות ועוד. חלקן עם דליפות קטנות של כמה טיפות וחלקן עם דליפות יותר גדולות. אצל כולן ישנה ירידה באיכות החיים, חשש סביב הדליפות, ולעיתים הימנעות מפעילויות עד כדי בידוד מוחלט.
דליפות נפוצות יותר בשלבי חיים שונים כולל תקופת ההריון, לאחר לידה וסביב גיל המעבר.
דליפות נפוצות ושכיחות אך הן לא חייבות להיות, ובוודאי שאינן חייבות להישאר.
איך דליפות באות לידי ביטוי בחיי היום יום?
הדליפות יכולות להיות בזמן פעילות גופנית, או בשל קושי להתאפק. הן יכולות להיות מלוות בהליכה מרובה לשירותים- ליתר ביטחון ומהימנעות מהליכה למקומות בהן אולי לא ימצאו שירותים.
לקראת גיל המעבר ובמהלכו הגוף שלנו עובר שינויים רבים ובהם גם שינויים ברצפת האגן. אלו שינויים שניתן לשפר ולמנוע על ידי התנהלות מתאימה ותרגול נכון. והם אינם מחויבי המציאות ובוודאי שאינם צריכים לפגוע לך באיכות החיים.
מה עושים בפיזיותרפיה רצפת אגן במצבי דליפות?
במסגרת הטיפול אנחנו עוברות על הרגלי השתייה וההתרוקנות. על מה אידיאלי ואיך ניתן להתקדם לכיוונו. הכל מותאם ליכולות שלך כרגע ולאורח החיים שלך.
בכל מצב ישנה חשיבות רבה לשתייה מרובה- כאשר אנחנו לא שותות השתן שלנו מרוכז והוא כשלעצמו מגרה את השלפוחית להתכווץ ואז גם אם לא נדלוף נרגיש צורך ללכת לשירותים בתדירות גבוהה.
בנוסף במידת הצורך אני אבדוק את רצפת האגן שלך, אלמד אותך איך היא פועלת ואיך להפעיל אותה בדרך איכותית ויעילה שתאפשר שליטה מקסימלית עליה. הכרות של רצפת האגן מאפשרת שליטה טובה יתר על יציאות ויכולת התחזקות והתנהלות נוחים יותר.
את התרגול אני מתאימה לאורח החיים שלך במטרה להנגיש אותו ולאפשר לך לתרגל בנוחות, בשילוב פעילויות יומיומיות שלך ולהתנהלות הכללית שלך. וכמובן שהוא מותאם לבעיה הספציפית שלך.
למה ניתן לצפות עם הטיפול והתרגול?
אני נתקלת בנשים רבות שעצם ההבנה של מה שקורה להן ומה עובר על גופן מצליחות לשנות את ההתנהלות שלהן סביב הדליפות. וכך, היומיום שלהן הופך לנעים ונוח יותר. אני רואה מטופלות שחוזרות לרוץ, להרים משקלים ולצאת מהבית ללא חשש ועם תחושת שליטה ומסוגלות. השיפור אינו מוגבל לגיל מסוים או תפקוד מסוים. שיפור אפשרי בכל גיל- המטופלת המבוגרת ביותר שלי עם דליפה במאמץ הייתה בת 87 והיא הצליחה לחזור וללכת עם הכלבה שלה ללא דליפות.
אז אל תסתפקו בפחות מהיכולת המקסימלית שלכן.
שלכן, פז
דליפות באגן (הניקוז) שלנו
טיפול בדליפת שתן על פי הרפואה הסינית
מאת: נטע בן צור, מטפלת מוסמכת ברפואה סינית עם התמחות בנשים,
לרצפת האגן שלנו יש תפקיד מסובך, מצד אחד להוציא את מה שצריך (שתן, צואה, וסת, תינוק) ומצד שני להחזיק את כל האיברים במקומם. שתי פעולות יחסית מנוגדות שהיא בחוכמה רבה מצליחה (רוב הזמן) לעשות.
עם זאת, במהלך חיינו, האגן שלנו, שמחזיק את קורות גופנו, עובר הרבה. חוויות אינספור – סחיבות, הריונות, לידות, גידול ילדים, שינויים הורמונליים, עבודה, ישיבה בפקקים, פעילות מאומצת ועוד הרבה אירועים אחרים שלכולם השפעה על איך אנחנו מתהלכות ומחזיקות את עצמנו בעולם הזה.
ברפואה הסינית, אזור האגן והגב התחתון נשלט ע"י האנרגטיקה של הכליות.
מצבים של דליפות לרוב יהיו מקושרות לחולשה של צ'י הכליות, גם בגלל שליטתו באזור התחתון וגם בגלל ששלפוחית השתן היא הבת זוג היאנגית של הכליות. למצב זה של חולשת צ'י כליות יהיה ניתן לראות עוד תופעות רבות כגון; כאבי גב תחתון, ליבידו נמוך, בעיות שתן, בעיות פריון, פחדים ועוד.
לכן כאשר אני מטפלת בדליפות שתן אני תמיד תמיד אחזק את אנרגטיקת הכליות, לרוב גם אחמם ואחזק את אספקט היאנג שלו (האנרגיה שיותר מקושרת לאספקט של כוח, תנועה, שמש, זכריות, חום) על מנת לחזק את יכולת הכיווץ שדורש יותר אנרגיה.
למה הכליות נחלשות בכלל?
יכולות להיות מספר סיבות, תכונה מולדת (כל אחת מאיתנו מגיעה עם חולשה כלשהי ולכל אחת יש נטייה משלה), עמידה ממושכת, פעילות פיזית מאומצת לאורך זמן, חשיפה רבה לקור, לידות מרובות, מחלות כרוניות, תרופות לאורך זמן ועוד.
לצד החיזוק נצטרך לבחון האם יש אלמנטים שמחלישים את הכליות במהלך חיי היומיום שלנו, ואם כן, אז לנסות להתאים ולשנות הרגלים כדי להתחזק ולמצוא דרכים שמיטיבות יותר עם הגוף.
כמה דברים שתמיד אתן כשיעורי בית למטופלות עם דליפות:
- פעילות גופנית – עם דגש על עבודת רצפת האגן, בטן וגב תחתון.
- להימנע מללכת יחפה על רצפה קרה (בעיקר בחורף).
- שתייה מרובה בלגימות קטנות לאורך היום.
- הפנייה לפיזיותרפיסטית רצפת אגן – כדי שתוכל לעזור עם מכניקת האגן.
דבר אחרון שאני רוצה לגעת בו זה בריאות האגן. רבות מאיתנו לא מבינות את זה אבל האגן שלנו הוא מכונה מורכבת ומדהימה. יש חשיבות גדולה לשמור עליו בריא, לא סתם כתבתי שהוא מחזיק את קורות גופנו. שמירה עליו יכולה למנוע תופעות מאד לא נעימות כמו דליפות, צניחות, כאבים ואפילו דברים כמו דלקות בדרכי השתן, כאבים בזמן חדירה, הפרשות ועוד.
אז איך שומרים עליו?
- תנועה, מתיחה וחיזוק – מאוד חשוב לעבוד איתו, למתוח, להגמיש, ולתת לו לזרום בצורה טובה. ממש ממש חשוב!
- זקיפות קומה – הוא לא מאוד אוהב כפיפות. הוא אוהב אותך זקופה ובטוחה .
- יחפה – הליכה יציבה ובלי הגבהות למינהן.
- תקשורתית – מדברת איתו, מקשיבה לו, עוצרת אם משהו כואב, נחה אם צריך, ופשוט חשה את החיות שיש בו.
כמובן שיש עוד דרכים רבות מתזונה ועד תרגילים אבל הכל מתחיל ונגמר עם להיות קשובה לך ולגוף שלך, וכשצריך לפנות לאשת מקצוע שתעזור ותכוון.
דליפת שתן היא תופעה אחת משלל תופעות שונות שאנחנו רואות שמתקיימות באגן. אני מזמינה אותך להתחיל להתיידד ולהכיר את האזור הכי מדליק בגוף שלנו.
מוזמנות להתייעץ ולדבר
שלכן, נטע
האגן הנשי על פי היוגה
האגן - מֵיכָל חוויות החיים שלי
מאת: מיכל שני, מורה ליוגה - מלמדת נערות, נשים וגברים
עצמות האגן:
האגן (pelvis) הינו איבר חשוב ומשמעותי ביותר בגוף האישה ולו תפקידים רבים. האגן הוא מבנה גרמי היוצר את בסיס הגוף ואת מוצאו. האגן ממוקם במרכז הגוף מחבר ומקשר בין עמוד השדרה ופלג הגוף התחתון. האגן משפיע על היציבה ועל יציבות הגוף, יוצר בסיס רחב ונותן תמיכה לעמוד השדרה המתחבר אליו בבסיס ולמעשה תומך גם בצוואר ובראש. האגן הוא מקום לאחיזה של שרירים רבים וחשובים בגוף, לכן האגן מאפשר תנועתיות רבה של הגוף. האגן, סימטרי במרכיביו ובמראהו, עשוי משלוש עצמות בכל צד: כֶּסֶל- ilium, השֵׁת-ischium ו, הֵחיק (הערווה) – pubis.
שלושת עצמות אלו מתאחות במהלך הגדילה לכדי שני צדדיו של האגן, כאשר כל צד הוא מבנה גרמי שלם. שני חצאיו של האגן צמודים במפרק בחלקם האחורי עם עצם העצה sacrum. מלפנים מתחברים שני החצאים דרך "מאחה עצמות החיק" Symphysis pubis .
מפרקי האגן, מפרקים בעלי תנועה מוגבלת:
בחיבור בין עצמות ה- pubis – שתי עצמות החיק נפגשות בקדמת האגן וביניהן יש מפרק סחוסי- סימפיזיס פוביס – (מאחה עצמות החיק Symphysis pubis).
בחיבור בין עצמות האגן (כסל=ilium) לעצם העצה sacrum= – sacroiliac joint- מפרק סינוביאלי (שני מפרקים).
איברי האגן:
קדמית ביותר שלפוחית השתן, יוצאת דרך הפתח הקדמי – השופכה. מעל השלפוחית ומאחוריה- הרחם ממנה יוצא הנרתיק שנפתח בסופו בפות. אחורי ביותר הוא הרקטום-חלחולת, הפתח שלו- פי הטבעת. האיברים מוחזקים במקומם באמצעות תמיכת שרירים, רקמות חיבור כמו רצועות.
אגן מגולגל לפנים– כלומר המיכל/הפחית "נשפך" קדימה- הזיז הבולט asis של עצם הכסל בא קדימה, הקשתה בגב תחתון.
אגן מגולגל לאחור– כלומר המיכל/הפחית "נשפך" אחורה- הזיז הבולט asis של עצם הכסל זז אחורה, השטחה בגב תחתון.
רצפת האגן והשרירים המרכזיים בה:
ערסל של שרירים שתומכים באיברי האגן – שלפוחית השתן, הרחם (אצל נשים), הרקטום, והערמונית (אצל גברים). תחתית "המיכל/פחית"- האגן.
שכבה שטחית- שרירים טבעתיים בצורת 8. סביב הנרתיק ופי הטבעת. הפעולה שלהם היא איסוף וסגירה. ושריר רוחבי שבמרכזו הפרינאל בודי, שהוא צומת שרירים, נקודת עגינה- מאוד סיבי.
שרירים שטחיים אלכסוניים בצורת משולש שותפים לעבודת הדגדגן באורגזמה.
שכבה עמוקה של השרירים, נראית כמו קערה: piriformis, coccygeus, levator ani. בעלי סיבים לכוונים שונים.
תפקידי רצפת האגן:
שכבה זו תומכת באברי האגן מבפנים, החזקה של האברים הפנימיים כמו ערסל, שמירה על מנח אברי הבטן והאגן, ייצוב מרכז הגוף, שליטה והתאפקות במתן יציאות ותפקוד מיני תקין. מהווה חלק ממערך שרירי היציבה שלנו ולכן שומרת ביחד עם שרירי הבטן והגב על עמוד השדרה (מכאן הקשר לכאבי גב). כמו כן, לרצפת האגן קשר ישיר לתפקוד המיני (זקפה ואורגזמה) ולתהליך הלידה.
שרירי רצפת האגן הם הסוגרים את פתחי פי הטבעת וצינור השתן ומכאן שהיחלשותם תגרום לדליפת שתן במאמץ. במצב זה כל פעולה המעלה לחץ תוך בטני (שיעול, עיטוש, ריצה, צחוק, צעקה) עלולה לגרום לדליפת שתן כי הסוגרים אינם מצליחים לתפקד בצורה יעילה. בנוסף כל פעולה המעלה לחץ תוך בטני תגרום לדחיסת אברי הבטן לכוון מטה ועלולות להיגרם צניחות אברים- רחם, שלפוחית, רקטום.
האגן ביוגה מבחינתי הוא כמו סמן גבולות בחיי. בכל תקופת חיים האגן מבקש קשב מחודש "כדי לארגן גבולות גזרה מחדש", לשנות דפוסי התנהגות, דפוסי חיים ודפוסי תקשורת, אם אני מרגישה שצריך. אזור האגן שולח לי סימנים: כאבים, דימומים, חוסר נוחות, חולשה. וכל סימן- מבקש ממני הקשבה אמיתית ותשומת לב כדי לעשות סדר עדיפויות אחר, לשנות משהו. ממש "דיאלוג עם האגן"- לפעמים הוא לוחש, לפעמים צועק. רק תקשיבי לקולך….
האגן ממוקם במרכז הגוף ומכיל איברים חשובים, ומסביב הרבה שרירים. בתחתית האגן מצוי 'ערסל' המורכב משרירי רצפת האגן 'הנושאים' עליהם את האיברים ודרכם יוצאים שלושה פתחים. בקדמת האגן – שרירי הבטן ומאחוריו- השידרה ושרירים נוספים.. האגן מכיל בתוכו הרבה מעבר לרקמות ואיברים. הוא מכיל חוויות חיים- טובות יותר או פחות. הוא ספוג בחוויות האלו ומגיב להן בטווח הקצר ולעיתים גם בטווח הארוך- אחרי כמה שנים. הוא כמו מֵיכָל- נושא בתוכו הרבה תנועה, תחושות ורגשות. יש בכוחו לייצב, להוות עוגן ובסיס ליצירתיות, תשוקה, עשייה (איכות יאנגית) ומנגד, הוא גם יכול להיות במצב מכונס, רפוי, צריך יותר שקט (איכות יינית).
מולה בנדהה (סנסקריט)- המולה בנדהה היא עוגן מייצב בעומקו של האגן שלי. מולה- שורש, מקור, בסיס, סיבה. בנדהה- לאסוף, להרים, לארגן מחדש וגם "לחצות את הנהר" מצד אחד לצד שני, פחות מוכר. הכוונה לאיסוף (מדויק באופן שונה מאחת לאחת ומשתנה מיום ליום) של שרירי רצפת האגן והרמתם מעלה. כתגובת שרשרת- הסרעפת עולה מעלה, שריר הרחב בטני גם הוא מתכווץ וגם שרירים בין חוליתיים מתגייסים. נוצרת "קהילת שרירים תומכת" כפי שמירה ארצי פדן קראה לכך, השומרת על הגב, על היציבה הפיזית והיציבות הרגשית שלי.
ביוגה שאני מתרגלת, אנו מתרגלות מולה בנדהה בכל שיעור על מזרון היוגה, כדי ליישם את התרגול- להשתמש במולה בנדהה- מחוץ למזרון- בחיים האמיתיים, כעוגן מייצב גם כשמסביב יש טלטלות או כאשר מבפנים סוער. תרגול מולה בנדהה מחזק את שרירי רצפת האגן, מעסה את איברי האגן, מזרים דם מחומצן לאיברי האגן, יוצר זרימה לימפתית טובה, מאפשר תנועה חלקה וטובה של רקמת החיבור ובכך מסייע לתפקוד תקין של האיברים.
בכל תרגול יוגה ובכל תנוחה כמעט – אני מתייחסת לאגן- למבנה הפיזי שלו : לגלגל אגן אחורה קדימה -מה זה אומר (ממש להבין איך האגן בנוי, להרגיש את גבולותיו-העצמות) ואיך הגלגול משפיע על השדרה ויציבות הגו (הטורסו). להניע את מפרקי האגן ומפרקי הירך הקרובים להם, להזרים דם לאיברי האגן (למשל בפיתולים), לשמור על טונוס שרירים טוב באזור האגן (כמו שריר המותן כסל). תמיד זה יהיה בשילוב תרגול מולה בנדהה כדי ליצור בסיס יציב ממנו אני יכולה לצאת לכל תנוחה על מזרון היוגה ובמקביל לכל פעולה בעולם. וכמובן שאני מתייחסת לאגן בהיבט הרחב- המנטלי-רגשי שלו- לעודד הקשבה למה שהוא מספר לי היום, כרגע (זה משתנה כי "השינוי הוא הדבר הכי קבוע" בחיי כאישה), לשנות דפוסים בהתאם ל'תחושות בטן' העולות ממנו וליצור עוגן יציב שתמיד תמיד אני ורק אני (בשליטתי לגמרי) יכולה לחזור אליו ביום יום (בתור לקופה בסופר, בוויכוח מול הילד, בפקק בכביש, ביום שיותר עצוב לי וכדומה). תרגול אזור האגן והמולה בנדהה משפיע על כל מערכת הגוף ואחת החשובות ביניהן היא מערכת העצבים. תרגול כזה עשוי לעורר את מערכת העצבים אם אני צריכה להיות בעשייה, יצירה, ריכוז (סימפטטית יותר בפעולה) או לחילופין להרגיע את מערכת העצבים (פרה-סימפטטית יותר בפעולה) אם אני צריכה רוגע, שקט, מנוחה, דיוק, הפחתה. כמובן שהשפעת התרגול היא השפעה מעגלית- מערכת משפיעה על מערכת- הנשימה משתנה בהתאם, מערכת שריר-שלד מתחזקת, זרימת דם מותאמת, מערכת החיסון עובדת טוב יותר ועוד.
דוגמאות:
מתרגלת בת 52 שלאחר 2-3 תרגולי יוגה בהם תירגלה תנועות אגן ומולה בנדהה סיפרה שהווסת חזרה לה לאחר שכמה חודשים לא היתה לה, עקב סטרס ו/או סיבה אחרת (פרה גיל מעבר). היא קיבלה לשמחתה ווסת שופעת ומשמחת בלילה אחרי שאותו יום תירגלה יוגה. היא כל כך רצתה שהווסת תחזור ולא תיעלם כבר מחייה.
נערות שמתרגלות איתי יוגה מספרות שמאז שהן מודעות לאגן שלהן- מבחינה מבנית (איך נראה, מה מכיל) ולמדו להכיר אותו תוך כדי תרגול יוגה ומחוץ לו ביום יום- שיעור ספורט, בישיבה מול שולחן, בריקוד במסיבה -הן מרגישות הרבה יותר בטוחות, יותר יציבות. כאילו יש להן איזה "בית יציב בתוך מרכז הגוף שלי", נערה מתארת. בנוסף חלקן העידו על כך שתרגול מולה בנדהה ואזור האגן מאוד מקל עליהן לטובה על סימפטומים קדם-ווסתיים ועל מצב רוחן.
יש מתרגלות המספרות על תחושת ייצוב פנימי שהאגן מעניק להן- שהוא כמו עוגן או בסיס בטוח כשהן במצב רוח סוער או כשיש עומס רב בעבודה או בחיים האישיים. וכמובן עדויות על הפחתה בתסמיני חולשת שרירי רצפת אגן, כמו דליפות שתן.
מוזמנות להתייעץ ולדבר
שלכן, מיכל
קערת האגן מנקודת מבט גינקוסופית
מאת: בת מיכאלי, גינקוסופית. מלווה נשים בשערי החיים ברוח השמאניזם הנשי
במרכז הגוף, נמצא האגן אשר מחבר בין חלקו העליון לתחתון. האגן מורכב מעצמות, שרירים, רצועות ורקמות חיבור. הוא מכיל בתוכו את איברי הרבייה, המוחזקים במקומם בתוך החלל הקיים במבנה העצמות. כאשר אנו מתבוננות במבנה האגן, נוכל לדמיין את אותו מרחב עגול התחום בעצמות כקערה המחזיקה בתוכה את הרחם- קערת האגן.
איכות האנרגיה אשר עוברת בתוך קערת האגן, משפיעה באופן ישיר על החיות שלנו. כמו מקבילה לאיכות האדמה בה אני זורעת זרעים, החיונית לצמיחתם למלוא הפוטנציאל הטמון בהם.
דורות רבים, נשים היו קולעות הסלים, יוצרות הקערות שהחזיקו מזון או מים ובכך הדהדו אנרגטית את תפקוד הגוף הנשי- בדיוק כמו שהגוף שלנו יכול להחזיק את האנרגיה להרות ולגדל ילדים.
לאורך השנים, התפקידים הנשיים עברו שינויים והגדרות חדשות, אך הגוף הנשי עדיין טומן בחובו את שורש ההוויה הזו. כמו שהיה תמיד.
נשים הן שומרות האנרגיה. בגופנו יש רישום וזיכרון של אירועי העבר. כאשר אישה עושה את המסע אל קערת האגן, למקום בו שמורים הזכרונות והסיפורים, היא יכולה לגלות ולהתחבר חזרה למתנות שניתנו לה.
הגוף הנשי נועד לברוא חיים וליצור. בין אם זה ציור, גינון, שירה, בישול או ילדים… כאשר אנו יוצרות מתוך המרכז שלנו, מתוך השורש, היצירה עצמה תהייה מלאת חיים, ממלאה בחיות- ומקיימת.
לכל איבר בקערת האגן יש חשיבות במערכת האקולוגית שלנו ותפקיד ייחודי אשר מסתנכרן במחזוריות עם המערכת כולה.
גם אם אישה עברה ניתוח להוצאת איבר או אם עברה כבר את שנות הפוריות, הפעימה של אותו איבר- המהות שלו, האנרגיה שלו נשמרת! וכך גם היכולת להתחבר לאנרגיה הזו.
בקערת האגן נבראים חיים, משם תוכל כל אישה למצוא את הדרוש לה כדי להרות וללדת את יצירותיה בעולם.
מוזמנות להתייעץ ולדבר
שלכן, בת
תהליך ליווי גינקוסופי לא מחליף התייעצות עם אשת מקצוע בתחום הרלוונטי.