אתן מכירות את המשפט-" גיל המעבר, הוא גיל של הפסקת חיי המין"? האמירה הזאת נשמעת הרבה הן מנשים והן מגברים באותה מידה. היא הפכה לסוג של אקסיומה שלא ניתן להפריך אותה. עם זאת...
מאת: לנה קורץ אלמוג, מטפלת מוסמכת למיניות ותפקוד מיני
כאשת מקצוע, אני פוגשת הרבה נשים וגברים בגילאים שונים. חלקם מאבדים עניין וחשק למין ומיניות בשלבים שונים של חייהם, לא בהכרח עם גיל המעבר או הזקנה. אלא, עקב שינויים רגשיים, פיזיים, כתולדה של יחסים זוגיים או אי נוכחות של קשר. למה בכל זאת שומעים הרבה את המשוואה – גיל המעבר שווה לסיום חיי מין? מה עומד מאחורי זה?
ישנן מספר עובדות חשובות שמשפיעות על החשיבה הזו:
1. חשק מיני אצל אישה לא מסתמך בהכרח רק על הציר ההורמונלי
לעתים החשק המיני של אישה הוא לא עניין ספונטני, אלא הוא מושפע ממצבה הפיזי, הרגשי ובנסיבות שבהן היא נמצאת.
למעשה אישה מושפעת משינויים הורמונליים משמעותיים במשך כל חייה הפוריים, והשינויים המתרחשים במשך החודש – לאחר הווסת, ביוץ, מחזור. בתקופת הפרה-מנופאוזה, מנופאוזה ופוסט-מנופאוזה, ישנם שינויים נוספים המתבטאים באופן ובעוצמה שונים מאישה לאישה. תופעות כגון עייפות, גלי חום, מצב רוח ירוד, דלקות ויובש בנרתיק, משפיעות באופן עקיף על הרצון והחשק המיני. הורמונים אשר יורדים בגיל המעבר כמו, פרוגסטרון, אסטרוגן – לא קשורים באופן ישיר לחשק המיני. לעומת זאת הורמון טסטוסטרון (אשר אצל גברים משפיע באופן ישיר על חשק מיני ויכולת לקיים יחסי מין), קיים גם אצל נשים בכמות קטנה, אך השפעתו באישה עדיין לא ברורה לחלוטין. משתמע מכך, אם החשק המיני לקראת גיל המעבר בדעיכה, כדאי לבדוק מה השתנה אצל האישה ודורש התייחסות. למשל, יכול להיות שישנו קונפליקט זוגי ישן שלא בא לידי פתרון, והכעס והריחוק מתגברים. בשילוב עם קשיים אחרים כגון גלי חום, או בעיות שינה, זה יכול לגרום לחוסר רצון לקיים יחסי מין.
2. נשים לעתים לא נותנות מקום לשינויים וממשיכות להתנהל בצורה שהיו רגילות לפני
3. תופעות גיל המעבר לא מטופלות
4. קשיים בזוגיות - התרחקות או קונפליקטים זוגיים
בלא מעט מקרים, שיתוף בן או בת הזוג בשיחה זו משימה לא קלה, במיוחד בזוגות שלא למדו לקיים תקשורת בריאה ביניהם. הקונפליקט שיכול להיווצר בעקבות השיחה יכול לערער את המצב הקיים. אם מצליחים לצלוח את הקונפליקט, התשוקה יכולה להיוולד שוב.