חשק מיני בגיל המעבר

אתן מכירות את המשפט-" גיל המעבר, הוא גיל של הפסקת חיי המין"? האמירה הזאת נשמעת הרבה הן מנשים והן מגברים באותה מידה. היא הפכה לסוג של אקסיומה שלא ניתן להפריך אותה. עם זאת...

מאת: לנה קורץ אלמוג, מטפלת מוסמכת למיניות ותפקוד מיני

כאשת מקצוע, אני פוגשת הרבה נשים וגברים בגילאים שונים. חלקם מאבדים עניין וחשק למין ומיניות בשלבים שונים של חייהם, לא בהכרח עם גיל המעבר או הזקנה. אלא, עקב שינויים רגשיים, פיזיים, כתולדה של יחסים זוגיים או אי נוכחות של קשר. למה בכל זאת שומעים הרבה את המשוואה – גיל המעבר שווה לסיום חיי מין? מה עומד מאחורי זה?

ישנן מספר עובדות חשובות שמשפיעות על החשיבה הזו:

1. חשק מיני אצל אישה לא מסתמך בהכרח רק על הציר ההורמונלי

לעתים החשק המיני של אישה הוא לא עניין ספונטני, אלא הוא מושפע ממצבה הפיזי, הרגשי ובנסיבות שבהן היא נמצאת.

למעשה אישה מושפעת משינויים הורמונליים משמעותיים במשך כל חייה הפוריים, והשינויים המתרחשים במשך החודש – לאחר הווסת, ביוץ, מחזור. בתקופת הפרה-מנופאוזה, מנופאוזה ופוסט-מנופאוזה, ישנם שינויים נוספים המתבטאים באופן ובעוצמה שונים מאישה לאישה. תופעות כגון עייפות, גלי חום, מצב רוח ירוד, דלקות ויובש בנרתיק, משפיעות באופן עקיף על הרצון והחשק המיני. הורמונים אשר יורדים בגיל המעבר כמו, פרוגסטרון, אסטרוגן – לא קשורים באופן ישיר לחשק המיני. לעומת זאת הורמון טסטוסטרון (אשר אצל גברים משפיע באופן ישיר על חשק מיני ויכולת לקיים יחסי מין), קיים גם אצל נשים בכמות קטנה, אך השפעתו באישה עדיין לא ברורה לחלוטין. משתמע מכך, אם החשק המיני לקראת גיל המעבר בדעיכה, כדאי לבדוק מה השתנה אצל האישה ודורש התייחסות. למשל, יכול להיות שישנו קונפליקט זוגי ישן שלא בא לידי פתרון, והכעס והריחוק מתגברים. בשילוב עם קשיים אחרים כגון גלי חום, או בעיות שינה, זה יכול לגרום לחוסר רצון לקיים יחסי מין.

2. נשים לעתים לא נותנות מקום לשינויים וממשיכות להתנהל בצורה שהיו רגילות לפני

ישנן מספר לא מבוטל של נשים שחשות שינויים גופניים כגון קשיי שינה, עייפות ועוד, אך הן לא נותנות לקשיים אלה מקום. הן לא מצליחות לשנות את ההתנהלות היום-יומית כדי להקל על עצמן כמה שיותר. לדוגמא, לשנות את שעות העבודה, להוריד עומס ועוד. חייבת להיות התאמה בין המצב הפיזי והרגשי המשתנה לאורח חיים. לעיתים חשק מיני יורד עקב חוסר התאמה בין מצב האישה לאורח החיים.

3. תופעות גיל המעבר לא מטופלות

כפי שהוזכר קודם, התסמינים הרבים והמגוונים של גיל המעבר משפיעים על איכות חייה של אישה. באופן עקיף הם משפיעים גם על מידת החשק המיני. מומלץ מאוד לטפל בשינה, גלי חום, דלקות ויובש בנרתיק. כאשר אישה מטפלת בתסמינים, היא יכולה להרגיש רווחה נפשית ופיזית גדולה יותר, כך גם יעלה החשק המיני שלה.

4. קשיים בזוגיות - התרחקות או קונפליקטים זוגיים

 לא מעט נשים פונות בשאלה, למה הקשיים הזוגיים שהיו קיימים גם קודם לא השפיעו על חיי המין, אך כעת, בזמן כניסה לגיל המעבר, הן לא יכולות לדלג עליהם וגם לא מצליחות לקיים יחסי מין כמו פעם. הסיבה שאי אפשר לדלג על רגשות כמו פעם, היא שבזמן גיל המעבר, רוב הנשים מרגישות יותר את הגבולות שלהן, יותר מחוברות למה שמהנה אותן או מה שגורם להן להתרחק. למעשה כמו בכל משבר, לעתים ניתן להרגיש שמה ש"עבד" קודם, כבר לא "עובד" יותר וצריך לבנות משהו אחר. אחד הדברים החשובים, לאחר זיהוי המצב המשתנה, הוא לקיים שיחה ולשתף את בן/בת הזוג על השינוי. 
בלא מעט מקרים, שיתוף בן או בת הזוג בשיחה זו משימה לא קלה, במיוחד בזוגות שלא למדו לקיים תקשורת בריאה ביניהם. הקונפליקט שיכול להיווצר בעקבות השיחה יכול לערער את המצב הקיים. אם מצליחים לצלוח את הקונפליקט, התשוקה יכולה להיוולד שוב.

5. חשיבה שחיי מין שייכים רק לצעירים ובריאים

אחד המיתוסים הנפוצים הוא שמין הולך ודועך עם השנים ושזה סוג של עובדה שאותה צריך לקבל. חשוב לציין שזו אמירה מנותקת מהמציאות ומאוד כללית. ישנן נשים שחיי המין שלהן הולכים ופוחתים עם השנים, וישנן גם נשים שדווקא נהנות עם הגיל יותר ומגלות את המיניות שלהן.

6. אין מספיק התייחסות למיניות בתחום הטיפולי

ההתייחסות לתקופת גיל המעבר עדיין לא מקבלת מקום מספיק משמעותי במסגרות טיפוליות. נושא המיניות גם הוא נושא רגיש ומורכב, ולמעשה שני נושאים חשובים אלו, דורשים מומחיות וידע בכדי לתת טיפול מתאים. אנחנו ב- Womena, מאמינות בחשיבות נושא המיניות ומציעות טיפול רגיש ומקצועי. חשוב להבין שיעוץ/טיפול אצל אשת מקצוע יכול לעזור ולהקל על קושי שהרבה פעמים אנחנו מרגישות איתו לבד.

במידה ואת מרגישה רצון לשפר את האינטימיות או להגביר את החשק המיני שלך, אני מזמינה אותך לפנות אלינו לייעוץ.

לקבלת עדכונים וקישורי חינם להרצאות הצטרפי לקבוצות הוואטצאפ השקטות שלנו

אהבת? שתפי:

תפריט נגישות

השאירי פרטים ונחזור אלייך

Thank you

סובלת מחרדות ? ייעוץ נפשי ללא עלות