עיתון "לאישה" יצא במוסף מיוחד המוקדש כולו למחקרים וידיעות חדשות בנוגע לתופעות גיל המעבר וההתמודדות איתן, ואנחנו אספנו עבורכן 7 נקודות חשובות שכדאי לדעת. המשיכי לקרוא כדי ללמוד עוד על התופעה שפוגשת את כולנו.
- לא על ההורמונים לבדם:
יש לא מעט סטיגמות על טיפול הורמונלי בגיל המעבר. מתברר כי מחקר שהתפרסם ב-2002 עורר חרדה והסתייגות רבה משימוש בהורמונים כטיפול, כשבפועל תוצאותיו התגלו כספציפיות ולא מייצגות באופן אמין את הטיפול ההורמונלי. ד"ר יוסף מאי, מומחה בגניקולוגיה ומיילדות, מנפץ את הדעות הקדומות ומסביר כי במקרים רבים, ובשימוש נכון, טיפול הורמונלי יכול דווקא לסייע משמעותית בהקלה על תסמינים ואף לעזור במניעת מחלות נוספות.
אז קצת רווח לנו לגלות כי טיפול הורמונלי יכול להוות פתרון יעיל ובטוח, ובכל זאת, זה לא מתאים לכל אחת. יש נשים שמומלץ להן לא לקחת הורמונים, למשל מי שסובלת מקרישיות יתר, מי שחלתה בעבר בסרטן השד או עברה בשנה האחרונה התקף לב. ויכולות להיות סיבות נוספות ומגוונות מדוע אישה אינה מעוניינת ליטול הורמונים. לכן, חשוב לדעת כי יש מגוון רחב של תרופות וטיפולים שאינם הורמונלים ויכולים לסייע. ישנן תרופות שעובדות על מערכת העצבים, תרופות צמחיות או פסיכיאטריות, וגם טיפולים אלטרנטיבים הוליסטים שיכולים להקל ולזרז איזון מערכתי. כל אחת מאיתנו יכולה, אם תרצה, לצאת למסע בו תמצא את הטיפול המתאים עבורה.
2. CBT הוא הטיפול היעיל ביותר לתסמינים נפשיים בגיל המעבר
ישנם אינספור מחקרים רפואיים בנושא גיל המעבר המחפשים פתרונות תרופתיים/הורמונלים לתופעות פיזיולוגיות שונות.
מה לגבי התופעות הנפשיות? שינויים במצב הרוח, חרדה, סטרס, בעיות בזכרון, ערפול מוחי… ועוד, לא חסר.
מחקר חדש בלונדון מצא כי CBT, (טיפול התנהגותי-קוגניטיבי ממוקד מטרה ומוגבל בזמן), הוא השיטה היעילה ביותר לטיפול במצבים נפשיים בגיל המעבר, מבחינת עלות/תועלת, משך הטיפול והשיפור במצב רמות החרדה, הדיכאון, הזיכרון והריכוז.
טוב לדעת כי יש מגוון רחב כל כך של שיטות וטיפולים שיכולים להקל עלינו. נשים רבות שטופלו ב-CBT העידו על שיפור יומיומי קל או בינוני בתסמינים הנפשיים מהן סבלו. המטפלות שלנו במרכז וומאנה בעלות מומחיות וניסיון רב בטיפול CBT.
3. קשיי שינה הם תסמין בפני עצמו-
הפרעות שינה הן אחת ההפרעות הבולטות מהן אנו סובלות בגיל המעבר, מחקרים אף מראים שהן מככבות כמקום שני מיד אחרי גלי החום. הן יכולות להגיע בשלל דרכים, בין אם קושי להירדם, קושי להחזיק שינה רציפה במשך לילה שלם, או יקיצה טבעית מוקדמת. לרוב, כל תופעות אלו מקושרות באופן ישיר לשאר תסמיני גיל המעבר, כלומר כפועל יוצא של גלי חום או הזעות ליליות. אך למעשה סברה זו אינה נכונה – הפרעות השינה הן תסמין העומד בפני עצמו, וחלק גדול מהנשים שאינן מצליחות לישון טוב בגיל המעבר, לא סובלות מתסמינים אחרים בהכרח.
החדשות הטובות הן כי יש מגוון רב של דרכים להקל על קשיי השינה. מוזמנות לתאם פגישת ייעוץ בקליניקה שלנו, ולגלות יחד מה יכול לעבוד הכי טוב עבורכן.
4. מנופאוזה זוגית – יש דבר כזה
ידעתן שהטסטוסטרון, המוכר כהורמון גברי, משחק תפקיד חשוב גם בגוף האישה?
על השלכותיה של ירידה בכמות האסטרוגן אנחנו שומעות בלי סוף, אך גם הורמון הטסטוסטרון בעל חשיבות משמעותית באיזון ההורמונלי שלנו, ולהעדרו, עם גיל המעבר, יש השפעה מכרעת דווקא על המרחב המיני שלנו. כאשר הוא חסר, נפגעים באופן פיזיולוגי התשוקה, הדחף והעוררות המינית.
בנוסף לעניין פיזיולוגי זה, ישנו גורם סביבתי המאפיין את החברה שלנו באופן כמעט גורף – נשים בגיל המעבר נמצאות לרוב בזוגיות ארוכת שנים. זוגיות כזו, כמעט בלתי נמנע שתסבול מדעיכה משמעותית בגירויים ובחשק המיני. שני גורמים אלו, כאשר מגיעים במקביל, מחריפים זה את זה, ויחד נוצרת תופעה המתוארת בשם המאפיין אותה במדויק – "מנופאוזה זוגית".
אל תדאגו, אנחנו יודעות כמה מיניות תקינה חשובה ותורמת לבריאות הנפשית והזוגית שלנו! הצעד הראשון הוא קודם כל לפתח מודעות לתופעה, ומכאן והלאה – יש המון דרכים מגוונות לטפל ולשפר את המיניות והמפגשים האינטימיים שלנו.
בקרוב אנו מקדישות לנושא זה שיחה ממוקדת עם המומחית שלנו, לנה קורץ אלמוג. שווה להשאר מעודכנות!
5. טפשת הריון עושה קאמבק
התגעגעתן לתופעה המצחיקה (בדיעבד) מימי ההריון, במהלכה יכולתן למצוא את עצמכן בחדרים אקראיים בבית, לא בטוחות איך הגעתן לשם ומה אתן צריכות לעשות? תגידו שלום ל"ערפול מוחי", סוג של תופעה מקבילה ושכיחה המגיעה לבקר אותנו בגיל המעבר.
את המונח "ערפול מוחי" טבעה פאולין מאקי, פרופסורית לפסיכיאטריה, פסיכולוגיה וגניקולוגיה, ומובילה היום בחקר המוח האנושי.
מדובר בתופעה שאמנם פחות מדוברת אך נפוצה מאוד, המאופיינת בעיקר בקשיים בשליפת מילים, חוסר ערנות או קשב, ופגיעה בזכרון לטווח הקצר.
תופעה זו, מקורה בעובדה כי העדרו של האסטרוגן פוגעת, בין השאר, גם במוח שלנו. על כן, חשוב לדעת זאת ולסגל הרגלים חדשים שיטפחו ויזינו את מוחנו כך שנוכל לשמור עליו חד ובהיר. יש שלל דרכים מגוונות לעשות זאת, ואם מעניין אתכן לשמוע עוד על התופעה, אתן מוזמנות למצוא בסוף הכתבה קישור לשיחה מרתקת עם מרב פרייברג, בה היא עונה בהרחבה על שאלות נפוצות בנושא, ומעודדת אותנו לא להבהל, אלא לפעול.
6. מנופאוז פרנדלי Menopause Friendly
ד"ר גדעון קופרניק, גניקולוג בכיר וסגן יו"ר האגודה לגיל המעבר, מסביר כי המנאופוזה משפיעה רבות גם על תחום התעסוקה. נראה כי התסמינים השונים המאפיינים את הגיל, עלולים לשים רגליים לנשים הנמצאות בשיא הקריירה והניסיון המקצועי שלהן. גלי חום, ירידה קוגניטיבית, קשיי שינה, דכדוך ועוד תופעות הפוגעות בתפקוד התקין יכולות לגרום לביצוע שגיאות מתסכלות במקום העבודה. למעשה, מחקרים באירופה ובארה"ב מהשנים האחרונות מראים כי 10-30% מהנשים בשלב המנופאוזה התמודדו עם פיטורין, ירידה בתפקוד בעבודה או בחירה פתאומית בהסבת מקצוע.
כמו תמיד, מדינות אחרות בעולם כבר לפנינו. באירופה למשל, מתגבש המושג "מנופאוז פרנדלי", מונח המכיר בכך כי נשים בגיל המעבר חוות תופעות המשפיעות על תיפקודן המקצועי, ומעודד מקומות עבודה לבצע התאמות שונות (כמו שינוי שעות עבודה) כדי לא לאבד את הכוח הנשי במקומות העבודה. יש תקווה!
7. בכל צער יש גם שער:
חשוב לזכור, אמנם גיל המעבר עלול להביא איתו תופעות רבות המקשות על התפקוד היומיומי, או לפחות התפקוד כפי שהכרנו אותו עד עכשיו, אך יחד עם זאת, ידע הוא כוח, הכוח לקחת בעלות על הבריאות שלך. יש כאן פתח אותו אפשר, אם תרצי, בסקרנות ואומץ, לפתוח ולהציץ פנימה, להכיר את גופך ונפשך ולגלות מה יכול לעזור לך לחזור לאיזון, פיזי ורגשי. זה לא חייב להיות מבלבל, את יכולה לבחור לבנות את ההתבגרות שלך באופן בריא ומחובר.
אם את רוצה בכך, כתבי לנו ויחד נוכל לפתוח עבורך את השער למסע שלך.